| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Ruda Mentzl
|
Zaslal: čt, 9. září 2004, 12:51 Předmět: Benoit Mandelbrot:Fraktály |
|
|
Benoit Mandelbrot
Fraktály
V posledních desetiletích pojem fraktálu pevně zakořenil v naší mluvě. Kdo se jen kdy trochu o problematiku zajímal, rozpozná je prakticky všude. Víme jak vypadá Mandelbrotovo jablko, Kochova křivka, jak je obtížné změřit délku pobřeží. Víme ale skutečně jak hluboko věda o fraktálech zasahuje? Máme to štěstí, že jeden z průkopníků tohoto odvětví nejen žije, ale je stále vědecky aktivní.
Mandelbrotova kniha "Fraktály", je jakýmsi hybridem mezi vědeckou a populární literaturou. Populární část spatříme hlavně v neuceleném vyprávění a nepřehlednost zase nezapře styl vědeckých skript. Dobré orientaci nepomůže ani řazení obrázků a grafů za konci kapitol. Přitom se na ně v textech hojně odkazuje. Odkazy jsou hodny roztržitého profesora matematiky. Hned v první kapitole se například odkazuje na křivky "E" a "F". Teprve po delší době nalezneme pod čarou poznámku překladatele, že ony křivky nikde nejsou a Mandelbrot měl asi na mysli křivky "D" a "A".
U správné knihy nesmí chybět doporučená literatura. Ovšem má-li knížka stran pouze dvě stě, spokojil bych se i s kratším seznamem (str. 165-198 tvoří téměř 17% celkového obsahu textu, z toho str. 177-189 jsou odkazy na díla samotného autora).
Na závěr cituji překladatele: Celou knihu prostupuje Mandelbrotův odpor vůči formální (natož pak formalizované) matematice, vůči nadbytečné přesnosti a přísnosti. Někdy to sahá až tak daleko, že se bez varování průběžně mění značení nebo chybí pravá strana rovnice ...
Těm, kteří se dokáží přes uvedené nedostatky přenést knihu doporučuji. Dá se zde nalézt mnoho zajímavého. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Vojta Hála
Založen: 06. 06. 2004 Příspěvky: 5174 Bydliště: egg zavináč jabber tečka cz
|
Zaslal: čt, 9. září 2004, 16:55 Předmět: Re: Benoit Mandelbrot:Fraktály |
|
|
Dík za recenzi, i ty negativní jsou třeba.
| Ruda Mentzl napsal: | | ... Kochova křivka.. |
Drobná oprava. Helge von Koch byla švédská matematička, správně je tedy křivka Kochové. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Vojta Hála
Založen: 06. 06. 2004 Příspěvky: 5174 Bydliště: egg zavináč jabber tečka cz
|
Zaslal: čt, 9. září 2004, 17:57 Předmět: Re: Benoit Mandelbrot:Fraktály |
|
|
| Vojta Hála napsal: | | Helge von Koch byla švédská matematička... |
Mea culpa!
Já už si nepamatuju, kdo mi tohle namluvil, ale doteď jsem si to fakt myslel. Už proto, že Helge jsem považoval za ženské jméno. Ale celé jméno je Niels Fabian Helge von Koch a byl to chlap.
 |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Ruda Mentzl
|
Zaslal: pá, 10. září 2004, 5:30 Předmět: Re: Benoit Mandelbrot:Fraktály |
|
|
| Vojta Hála napsal: | ... celé jméno je Niels Fabian Helge von Koch a byl to chlap.
|
Vážně nevypadá na ženskou ... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Zoe
|
Zaslal: čt, 16. září 2004, 9:02 Předmět: Koch |
|
|
Tady se teda člověk dozví věci. Všude v české odborné literatuře o fraktálech se odjakživa používá termín "Křivka Kochové". Zajímalo by mne, kdy a díky komu k tomuto fau pax poprvé došlo. Že by vážně všechny zmátla ta Helge?  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Zoe
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|