Fórum Aldebaran
Oficiální fórum serveru Aldebaran.cz

FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 NastaveníNastavení   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Fúze na zařízení Polywell

Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Pavel Nedbal

PříspěvekZaslal: čt, 16. prosinec 2010, 17:41    Předmět: Fúze na zařízení Polywell Odpovědět s citátem

Sleduji tematiku fúze ve všech směrech; nejvíce je citovaný Tokamak ITER, který se (velmi pomalu) staví.
Jak se Vám, fyzikům, jeví šance zařízení Polywell, které se snaží o udržení (a reakci) v elektrostatickém poli?
Jakýchsi výsledků bylo nepochybně dosaženo, nyní je to ovšem v režii US NAVY, takže aktuální informace chybí. Překvapilo mne při hledání na netu, že se o totéž v různých měřítcích snaží i četní amatéři. Bohužel neznám tak dobře anglicky, abych všechny detaily pochopil, rád bych se však dozvěděl více. Myslím si dokonce, že by nebylo nereálné se ve spolupráci s vážnými a znalými zájemci do něčeho takového pustit rovněž.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jirka

PříspěvekZaslal: čt, 16. prosinec 2010, 20:56    Předmět: Re: Fúze na zařízení Polywell Odpovědět s citátem

Pavel Nedbal napsal:
Sleduji tematiku fúze ve všech směrech; nejvíce je citovaný Tokamak ITER, který se (velmi pomalu) staví.
Jak se Vám, fyzikům, jeví šance zařízení Polywell, které se snaží o udržení (a reakci) v elektrostatickém poli?
Jakýchsi výsledků bylo nepochybně dosaženo, nyní je to ovšem v režii US NAVY, takže aktuální informace chybí. Překvapilo mne při hledání na netu, že se o totéž v různých měřítcích snaží i četní amatéři. Bohužel neznám tak dobře anglicky, abych všechny detaily pochopil, rád bych se však dozvěděl více. Myslím si dokonce, že by nebylo nereálné se ve spolupráci s vážnými a znalými zájemci do něčeho takového pustit rovněž.
Nemáme přístup do laboratoří US NAVY.

Stavba šesti cívek pro jednoduché pokusy je jistě možná i v kutilských podmínkách. Dosáhnout fúze ale samozřejmě nebude nic jednoduchého.

A kdyby se Ti to přeci jenom povedlo, upozorňuju, že půjde o jaderné zařízení podléhající státní regulaci.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
BlackHole

PříspěvekZaslal: čt, 30. prosinec 2010, 20:22    Předmět: Odpovědět s citátem

Trochu jsem to rozebral tady: http://black-hole.cz/fo/odpovedi.html
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
edison

PříspěvekZaslal: čt, 30. prosinec 2010, 22:04    Předmět: Odpovědět s citátem

Dá se říci, že polywell je taková zdokonalená verze klasického fusoru, který si doma postavilo už celkem dost lidí. Uvedené odpovědi přesně odpovídají výsledkům z fusorů: Je to jen takový nic moc zdroj neutronů.

Sám jsem si to taky kdysi chtěl postavit, ale nakonec jsem dospěl k závěru, že vedlejší produkt - rtg v řádu desítek keV bude převažovat, takže jsem to v zájmu přežití sousedů nerealizoval Smile Resp. šlo by to, ale na místo zavařovací sklenice by bylo nutno použít zakázkově vyrobenou, náležitě drahou, masivní kovovou nádobu.
alienn35

PříspěvekZaslal: pá, 31. prosinec 2010, 18:42    Předmět: Re: Fúze na zařízení Polywell Odpovědět s citátem

Pavel Nedbal napsal:
Proč se píše v elektrostatickém poli když to udržuje šest elektromagnetu umístěných po dvojicích proti sobě. A jak se spustí reakce uvnitř. Nějakým injektorem?
Vojta Hála

PříspěvekZaslal: čt, 24. únor 2011, 22:18    Předmět: Odpovědět s citátem

Nevím, já těmhle sférickým pastím moc nerozumím. Ani na netu se moc podrobností o tom neválí. Americká armáda, pokud je mi známo, zkoumá fúzi mnohem více s ohledem na zbraně než reaktory pro elektrárny. Tyhle pokusy slouží jako náhrada za testy jaderných bomb.

Nevěřím, že je možné dosáhnout fúze na stole nebo v garáži. Nikomu bych nedoporučoval takové věci provádět na vlastní pěst, mimo specializované výzkumné pracoviště. Svatá zvědavost je sice základ pokroku a vzdělanosti, já na ni nedám dopustit. Ale v zařízení s velkým výkonem může neviditelné záření během okamžiku způsobit trvalé poškození zdraví nebo i smrt.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
borsky

PříspěvekZaslal: čt, 24. únor 2011, 23:25    Předmět: Re: Fúze na zařízení Polywell Odpovědět s citátem

alienn35 napsal:
Proč se píše v elektrostatickém poli když to udržuje šest elektromagnetu umístěných po dvojicích proti sobě. A jak se spustí reakce uvnitř. Nějakým injektorem?

OK, když experti nechtějí mít s tématem nic společného, pokusím se o laický výklad.

V předchozí verzi fusoru byla místo oněch cívek mřížka na vysokém kladném potenciálu a pracovalo se jen s elektrostatickým polem. Elektrony jsou urychlovány mřížkou a jejich největší koncentrace je uprostřed přístroje, kde vytvářejí virtuální katodu. Pak jsou dovnitř vstřikovány atomová jádra, která jsou urychlena onou virtuální katodou a při vzájemných srážkách jader by mělo docházet k fůzi.

S atomovými jádry není problém, ty jsou bezpečně drženy uvnitř mřížky, problém je s elektrony, které mohou do mřžky narážet s vysokou energií, čímž se jednak ztrácí energie, jednak dochází k rozprašování mřížky. Ve verzi Polywell je mřížka nahrazena cívkami, které jsou opět na kladném elektrickém potenciálu. Princip je stejný, magnetické pole by mělo jenom bránit ztrátám elektronů.
alienn35

PříspěvekZaslal: pá, 25. únor 2011, 14:10    Předmět: Re: Fúze na zařízení Polywell Odpovědět s citátem

borsky napsal:
alienn35 napsal:

OK, když experti nechtějí mít s tématem nic společného, pokusím se o laický výklad.

V předchozí verzi fusoru byla místo oněch cívek mřížka na vysokém kladném potenciálu a pracovalo se jen s elektrostatickým polem. Elektrony jsou urychlovány mřížkou a jejich největší koncentrace je uprostřed přístroje, kde vytvářejí virtuální katodu. Pak jsou dovnitř vstřikovány atomová jádra, která jsou urychlena onou virtuální katodou a při vzájemných srážkách jader by mělo docházet k fůzi.

S atomovými jádry není problém, ty jsou bezpečně drženy uvnitř mřížky, problém je s elektrony, které mohou do mřžky narážet s vysokou energií, čímž se jednak ztrácí energie, jednak dochází k rozprašování mřížky. Ve verzi Polywell je mřížka nahrazena cívkami, které jsou opět na kladném elektrickém potenciálu. Princip je stejný, magnetické pole by mělo jenom bránit ztrátám elektronů.
Díky za vysvětlení. Já už myslel že jsem trouba kterej nerozezná elektrostatické udržení od magnetického. Takže tady jsou obě verze spřaženy a jedna vykrejvá nedostatky druhé. Tak to je docela dobré řešení.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra Fórum Aldebaran -> Plazma Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: