Fórum Aldebaran Oficiální fórum serveru Aldebaran.cz
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Ruda Mentzl
|
Zaslal: st, 13. říjen 2004, 6:46 Předmět: Ivan Štoll, Bedřich Sedlák: Přehled vektorové analýzy |
|
|
Ivan Štoll, Bedřich Sedlák
Přehled vektorové analýzy
Ačkoli by bylo malováním světa na růžovo, označit sešit za nezávazné povídání populárně naučné knížky, může ji člověk s maturitou z matematiky vzít do rukou bez ochranných pomůcek. Úmyslně o textu mluvím jako o sešitu. Ve formátu A4 zabírá příjemných 32 stran.
V matematické analýze a v teorii elmag pole žáci často s bravurou žonglují s rotací a divergencí. Formálně sestaví podle kuchařky rovnice, upraví je a se zápočtem v kapse na tu úsměvnou špumprnágli zapomenou. Není divu, "rot" a "div" vlastně neznají, jen s nimi umí manipulovat podle předepsaných pravidel.
V "Přehledu vektorové analýzy" jsou tyto (a jiné další pojmy) nejprve vysvětleny ve své intuitivní podstatě, teprve pak jde na řadu matematika. Knihu doporučuji přečíst ještě před vlastní výukou ve škole. Probíraná látka hned dostane zřetelnější obrysy.
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Vojta Hála
Založen: 06. 06. 2004 Příspěvky: 5175 Bydliště: egg zavináč jabber tečka cz
|
Zaslal: st, 13. říjen 2004, 9:16 Předmět: Elektřina a magnetismus |
|
|
Myslím, že uvedený sešit je jen samostatně vydaným prvním dodatkem knihy Elektřina a magnetismus téže dvojice autorů. Výborná to kniha! Je základním zdrojem informací o klasické elektrodynamice a všem souvisejícím. Když najdu čas, napíšu sem na ni recenzi. (Pokud mě někdo nepředběhne. ) |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Ruda Mentzl
|
Zaslal: st, 13. říjen 2004, 9:46 Předmět: Re: Elektřina a magnetismus |
|
|
| Vojta Hála napsal: | | Myslím, že uvedený sešit je jen samostatně vydaným prvním dodatkem knihy Elektřina a magnetismus téže dvojice autorů. |
Ano, je tomu opravdu tak. Ten dodatek je spíš "předdatek" - je prozíravě uveden na začátku skript (já to tedy pamatuji ještě jako tlustá skripta). Jinak souhlasím s tím, že je kniha pěkně napsaná a lituji, že jsem si ji přečetl až se mi náhodou dostala do ruky (t.j. dávno po zkoušce).
Přesto jsem na sešit napsal samostatnou recenzi. Ne všichni mají odvahu pustit se do tlusté knihy (i když je dobrá). |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|