Fórum Aldebaran Oficiální fórum serveru Aldebaran.cz
|
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Pavel Nedbal
Založen: 16. 12. 2010 Příspěvky: 1 Bydliště: Na Člunku 2, 58601 Jihlava
|
Zaslal: čt, 16. prosinec 2010, 17:41 Předmět: Fúze na zařízení Polywell |
|
|
Sleduji tematiku fúze ve všech směrech; nejvíce je citovaný Tokamak ITER, který se (velmi pomalu) staví.
Jak se Vám, fyzikům, jeví šance zařízení Polywell, které se snaží o udržení (a reakci) v elektrostatickém poli?
Jakýchsi výsledků bylo nepochybně dosaženo, nyní je to ovšem v režii US NAVY, takže aktuální informace chybí. Překvapilo mne při hledání na netu, že se o totéž v různých měřítcích snaží i četní amatéři. Bohužel neznám tak dobře anglicky, abych všechny detaily pochopil, rád bych se však dozvěděl více. Myslím si dokonce, že by nebylo nereálné se ve spolupráci s vážnými a znalými zájemci do něčeho takového pustit rovněž. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Jirka
|
Zaslal: čt, 16. prosinec 2010, 20:56 Předmět: Re: Fúze na zařízení Polywell |
|
|
| Pavel Nedbal napsal: | Sleduji tematiku fúze ve všech směrech; nejvíce je citovaný Tokamak ITER, který se (velmi pomalu) staví.
Jak se Vám, fyzikům, jeví šance zařízení Polywell, které se snaží o udržení (a reakci) v elektrostatickém poli?
Jakýchsi výsledků bylo nepochybně dosaženo, nyní je to ovšem v režii US NAVY, takže aktuální informace chybí. Překvapilo mne při hledání na netu, že se o totéž v různých měřítcích snaží i četní amatéři. Bohužel neznám tak dobře anglicky, abych všechny detaily pochopil, rád bych se však dozvěděl více. Myslím si dokonce, že by nebylo nereálné se ve spolupráci s vážnými a znalými zájemci do něčeho takového pustit rovněž. | Nemáme přístup do laboratoří US NAVY.
Stavba šesti cívek pro jednoduché pokusy je jistě možná i v kutilských podmínkách. Dosáhnout fúze ale samozřejmě nebude nic jednoduchého.
A kdyby se Ti to přeci jenom povedlo, upozorňuju, že půjde o jaderné zařízení podléhající státní regulaci. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
BlackHole
|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
edison
|
Zaslal: čt, 30. prosinec 2010, 22:04 Předmět: |
|
|
Dá se říci, že polywell je taková zdokonalená verze klasického fusoru, který si doma postavilo už celkem dost lidí. Uvedené odpovědi přesně odpovídají výsledkům z fusorů: Je to jen takový nic moc zdroj neutronů.
Sám jsem si to taky kdysi chtěl postavit, ale nakonec jsem dospěl k závěru, že vedlejší produkt - rtg v řádu desítek keV bude převažovat, takže jsem to v zájmu přežití sousedů nerealizoval Resp. šlo by to, ale na místo zavařovací sklenice by bylo nutno použít zakázkově vyrobenou, náležitě drahou, masivní kovovou nádobu. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
alienn35
Založen: 20. 12. 2009 Příspěvky: 63 Bydliště: Havlickuv Brod
|
Zaslal: pá, 31. prosinec 2010, 18:42 Předmět: Re: Fúze na zařízení Polywell |
|
|
| Pavel Nedbal napsal: | Sleduji tematiku fúze ve všech směrech; nejvíce je citovaný Tokamak ITER, který se (velmi pomalu) staví.
Jakýchsi výsledků bylo nepochybně dosaženo, nyní je to ovšem v režii US NAVY, takže aktuální informace chybí. Překvapilo mne při hledání na netu, že se o totéž v různých měřítcích snaží i četní amatéři. Bohužel neznám tak dobře anglicky, abych všechny detaily pochopil, rád bych se však dozvěděl více. Myslím si dokonce, že by nebylo nereálné se ve spolupráci s vážnými a znalými zájemci do něčeho takového pustit rovněž. | Proč se píše v elektrostatickém poli když to udržuje šest elektromagnetu umístěných po dvojicích proti sobě. A jak se spustí reakce uvnitř. Nějakým injektorem? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Vojta Hála
Založen: 06. 06. 2004 Příspěvky: 5170 Bydliště: egg zavináč jabber tečka cz
|
Zaslal: čt, 24. únor 2011, 22:18 Předmět: |
|
|
Nevím, já těmhle sférickým pastím moc nerozumím. Ani na netu se moc podrobností o tom neválí. Americká armáda, pokud je mi známo, zkoumá fúzi mnohem více s ohledem na zbraně než reaktory pro elektrárny. Tyhle pokusy slouží jako náhrada za testy jaderných bomb.
Nevěřím, že je možné dosáhnout fúze na stole nebo v garáži. Nikomu bych nedoporučoval takové věci provádět na vlastní pěst, mimo specializované výzkumné pracoviště. Svatá zvědavost je sice základ pokroku a vzdělanosti, já na ni nedám dopustit. Ale v zařízení s velkým výkonem může neviditelné záření během okamžiku způsobit trvalé poškození zdraví nebo i smrt. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
borsky
|
Zaslal: čt, 24. únor 2011, 23:25 Předmět: Re: Fúze na zařízení Polywell |
|
|
| alienn35 napsal: | | Proč se píše v elektrostatickém poli když to udržuje šest elektromagnetu umístěných po dvojicích proti sobě. A jak se spustí reakce uvnitř. Nějakým injektorem? |
OK, když experti nechtějí mít s tématem nic společného, pokusím se o laický výklad.
V předchozí verzi fusoru byla místo oněch cívek mřížka na vysokém kladném potenciálu a pracovalo se jen s elektrostatickým polem. Elektrony jsou urychlovány mřížkou a jejich největší koncentrace je uprostřed přístroje, kde vytvářejí virtuální katodu. Pak jsou dovnitř vstřikovány atomová jádra, která jsou urychlena onou virtuální katodou a při vzájemných srážkách jader by mělo docházet k fůzi.
S atomovými jádry není problém, ty jsou bezpečně drženy uvnitř mřížky, problém je s elektrony, které mohou do mřžky narážet s vysokou energií, čímž se jednak ztrácí energie, jednak dochází k rozprašování mřížky. Ve verzi Polywell je mřížka nahrazena cívkami, které jsou opět na kladném elektrickém potenciálu. Princip je stejný, magnetické pole by mělo jenom bránit ztrátám elektronů. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
alienn35
Založen: 20. 12. 2009 Příspěvky: 63 Bydliště: Havlickuv Brod
|
Zaslal: pá, 25. únor 2011, 14:10 Předmět: Re: Fúze na zařízení Polywell |
|
|
| borsky napsal: | | alienn35 napsal: | | Proč se píše v elektrostatickém poli když to udržuje šest elektromagnetu umístěných po dvojicích proti sobě. A jak se spustí reakce uvnitř. Nějakým injektorem? |
OK, když experti nechtějí mít s tématem nic společného, pokusím se o laický výklad.
V předchozí verzi fusoru byla místo oněch cívek mřížka na vysokém kladném potenciálu a pracovalo se jen s elektrostatickým polem. Elektrony jsou urychlovány mřížkou a jejich největší koncentrace je uprostřed přístroje, kde vytvářejí virtuální katodu. Pak jsou dovnitř vstřikovány atomová jádra, která jsou urychlena onou virtuální katodou a při vzájemných srážkách jader by mělo docházet k fůzi.
S atomovými jádry není problém, ty jsou bezpečně drženy uvnitř mřížky, problém je s elektrony, které mohou do mřžky narážet s vysokou energií, čímž se jednak ztrácí energie, jednak dochází k rozprašování mřížky. Ve verzi Polywell je mřížka nahrazena cívkami, které jsou opět na kladném elektrickém potenciálu. Princip je stejný, magnetické pole by mělo jenom bránit ztrátám elektronů. | Díky za vysvětlení. Já už myslel že jsem trouba kterej nerozezná elektrostatické udržení od magnetického. Takže tady jsou obě verze spřaženy a jedna vykrejvá nedostatky druhé. Tak to je docela dobré řešení. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru
|